Blogg

YH-utbildning vs KY-utbildning


skrivet den 26 sep av B, klockan:13:32

Jag är av naturen lite nyfiken och gillar att kolla upp saker man diskuterar, kanske på lunchen eller när jag och min särbo är ute och går för då dyker det upp en massa frågor.

Min särbo har en som på 18 år som är väldigt skoltrött och som väl inte för tillfället har några direkta ambitioner att studera vidare på universitet eller högskola. På promenaden igår så diskuterade jag och min särbo utbildning och olika alternativ till universitet och då tog han upp just YH-utbildningar. Jag vet ju att YH står för "yrkeshögskola" och att KY står för "kvalificerad yrkesutbildning" men vad är det för skillnad på dessa utbildningar? Eller är det bara förkortningar för egentligen samma sak? Jag Googlade på detta i alla fall och fick det här svaret:

H (Yrkeshögskola) är ett relativt nytt begrepp. År 2009 fattade riksdagen beslut om att inrätta en yrkeshögskola i Sverige. Yrkeshögskolan ska samla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. Det innebär bland annat att kvalificerad yrkesutbildning (KY) kommer att ingå i Yrkeshögskolan.

Kanske inte så uttömmande men i alla fall svar på frågan om det är samma sak med olika ord - i så fall är svaret JA. 


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed